Zo maak je een sterk wachtwoord

Corinne Beckers 15-11-2022
170 keer bekeken {0} reacties

Wachtwoorden zijn de oudste manier die we kennen om toegang tot iets te beschermen. Het probleem met wachtwoorden is echter dat ze geraden kunnen worden. Wees hackers dus een stapje voor en zorg voor een goede beveiliging en sterke wachtwoorden.

Heb jij een sterk wachtwoord? Neem de proef op de som met onderstaande tips van onze DPO Sarah Smolders:

  1. Maak je wachtwoord zo lang mogelijk en kies voor minstens 12 tekens.
     
  2. Gebruik overal een ander wachtwoord om je verschillende accounts maximaal te beschermen.
     
  3. Bewaar je wachtwoorden in een wachtwoordkluis. Dan moet je maar één wachtwoord onthouden, namelijk dat van je wachtwoordkluis met daarin alle andere wachtwoorden. Sla je wachtwoord zeker niet op in de browser.
     
  4. Let op met wachtwoorden die sterk “lijken”, zoals de naam van je gemeentebestuur gecombineerd met de postcode en een vraagteken. Zelfs al voldoen ze aan de wachtwoordpolicy, hackers zullen ze heel snel raden.
     
  5. Kies liever voor een zin of drie woorden die helemaal niets met elkaar te maken hebben, gecombineerd met spaties of leestekens. Een zin is voor jou makkelijk te onthouden, maar voor de computer zit er weinig logica in.
     
  6. Deel nooit een wachtwoord per e-mail, maar gebruik eerder sms of geef het telefonisch door. Zo vermijd je dat je wachtwoorden in de verkeerde handen vallen.
     

Wil je weten of er wachtwoorden van accounts van jou gehackt zijn? Bezoek eens de website https://haveibeenpwned.com/ en geef je mailadres in.

Denk ook aan meerstapsverificatie

Een sterk wachtwoord gebruiken is absoluut een must, maar ook deze kunnen gestolen worden door bijvoorbeeld phishing of datalekken. Tweestapsverificatie of 2FA is een eenvoudige oplossing om je gegevens nog beter te beschermen. Hackers kunnen dan niet aan je account, zelfs al kennen ze je wachtwoord.

Om toegang te krijgen tot je account moet je bewijzen dat je bent wie je beweert te zijn. Dat kan op drie verschillende manieren of factoren:

  • met iets dat jij alleen weet (jouw wachtwoord of pincode);
  • met iets dat jij alleen hebt (jouw smartphone of token);
  • met iets dat jij bent (jouw vingerafdruk, gelaat, iris…).

Meestal gebruik je één van deze factoren om te bewijzen wie je bent, maar het is beter om 2 of meer factoren te gebruiken: dit is twee- of meerstapsverificatie (2FA of MFA). Je gebruikt dan bv. een wachtwoord en je laat daar bovenop ook een code naar je gsm sturen, of je gebruikt je vingerafdruk en een code om toegang te krijgen.

Tweestapsverificatie kan je ook doen door in te loggen met je elektronische identiteitskaart, of de itsme app. Andere verificatie-apps zijn: Google AuthenticatorMicrosoft Authenticator en Authy.

Afbeeldingen

Cyberveiligheid

Cookie-instellingen